En tacksam uppfinning
Kan ni föreställa er hur mörkt det hade varit i ett land som Sverige under vinterhalvåret om det inte vore för lampor? Man vill inte ens tänka på det. Höstdepressionen som når många svenskar när höst- och vintermörkret gör sig påmint hade snarare övergått till något slags kollektivt självmord. Det hade inte gått att leva på de premisserna. Många kanske tackar Thomas Edison för att ha uppfunnit glödlampan som ger oss det ljus som lyser upp i mörkret. Men det hävdas faktiskt att han egentligen bara utvecklade idéer som redan kläckts av andra personer, och sedan ansökte om patenten.
Inte bara ljus
Egentligen är det kanske ointressant vem som faktiskt uppfann glödlampan. Det beror på hur relevant man anser historien vara och om man menar att någon förtjänar äran. Eller så kan man helt enkelt bara vara glad för att glödlampan uppfunnits och är tillgänglig för oss här och nu. Den tar sig ju i uttryck i en mängd olika sorters lampor. Sänglampor, taklampor, ficklampor, lysrör, kylskåpslampor, mobiltelefonlampor och många, många fler. Lampor har även blivit en känslig designfråga. Man vill inte ha vilken lampa som helst, det duger inte att den bara producerar ljus. Det ska se snyggt ut också.
Stort utbud
Är man lagd åt hållet att det inte bara räcker med ljus, utan att det ska vara en särskild design eller passa in med möblerna, finns det rätt mycket att välja på. Kollar man bara på exempelvis lampemesteren.se finns en hel uppsjö av olika designlampor. Det är allt från vägglampor, skrivbordslampor, utebelysning och och barnlampor. Allting går att designa nuförtiden. Man kan undra vad Edison, eller hans föregångare som eventuellt hade idéerna först, hade ansett om hur lamporna ser ut idag. Det som åtminstone går att slå fast är att det har hänt ganska mycket på lampfronten, både beträffande utseende och ljus.