Försäkringsvillkor och invaliditetsintyg

18 maj 2021
jonas olsson

För att kunna få ersättning vid en invaliditet görs det alltid en bedömning av en läkare. Sedan har hela försäkringsbranschen ett tabellverk där de kan utläsa vad som är praxis. Trots en bra och gemensam grund är det många olikheter och skillnader när de gäller utbetalningar.

Det beror på att det inom varje skada och sjukdom finns ett så kallat spann. Alltså ett mått med flera variabler att ta hänsyn till. Då kommer även den personliga bedömningen av en försäkringsman att spela roll.

Hos varje försäkringsbolag finns det villkor att ta hänsyn till. Man kan lätt förledas att tro att man skall ta sig till läkare det första man gör för att få ett intyg, men så fungerar det inte. Det är däremot av största vikt att man går till läkare för en bedömning av sitt tillstånd direkt efter en skada, olycka eller annan åkomma.

Sedan gäller det att hålla kontakten, och om det skulle uppstå bestående besvär kan man börja utredas. Lika viktigt är det att anmäla skadan eller olyckan direkt till sitt försäkringsbolag. 

 

 

Beständig nedsättning av ens funktioner 

Det tar tid att utreda om någon skada eller nedsättning av funktion är bestående. Först efter ett år kan det komma på fråga att göra en större utredning eller starta en medicinsk bedömning. Man kan få ett medicinskt invaliditetsintyg, men vad de flesta kanske inte vet om är att det även kan utfärdas ett ekonomiskt invaliditetsintyg. I de flesta fall tar det mycket längre än ett år för att utreda huruvida ett tillstånd är beständigt eller inte. Ibland går det ju faktiskt över.

Det är inte bara själva den funktionella nedsättningen som spelar in. Tro det eller ej men en betydande faktor är vilken ålder den drabbade har uppnått. Ska man sammanfatt det hela så blir det så här: ju högre ålder desto lägre ersättning.

Fler nyheter