Vem som helst blir inte optiker i Södertälje

14 juni 2021
jonas olsson

När man tittar på tv-serien om Bert Ljung och lär känna Berts pappa Fredrik är det lätt att tro att vem som helst kan bli optiker, som Fredrik alltså jobbar som. Fredrik är både tramsig, larvig och klantig. 

Kan han bli optiker kan väl vilken klåpare som helst bli optiker och marknadsföra sig på till exempel optikersödertälje.se. Men kom nu ihåg att historierna om Bert Ljung är påhittade. Karaktären Fredrik är fiktiv och skapad för att generera i komik och skratt hos en ung målgrupp. 

Sanningen är att du inte direkt blir optiker genom att glida fram på en räkmacka. Det är inget yrke som du blir av en slump för att du såg en annons på Platsbanken vid ett särskilt tillfälle och bestämde dig för att söka det. Du blir inte heller optiker genom en internutbildning på en eftermiddag. För att bli optiker krävs tre års utbildning på universitetsnivå och totalt 180 högskolepoäng.  

En skyddad yrkestitel 

Optiker är dessutom ett av 22 yrken i Sverige som Socialstyrelsen idag kräver en legitimation för att få utöva. Att ett yrke kräver legitimation innebär att inte vem som helst kan öppna en verksamhet och kalla sig för till exempel optiker. 

Andra exempel är läkare, sjuksköterskor eller psykologer. Det är med andra ord en skyddad yrkestitel. För kunden är det rätt skönt att veta, eftersom du vet att personen i fråga som arbetar som optiker har rätt och gedigen utbildning. 

Det är alltså inget yrke som ska underskattas på något sätt. Optiker förtjänar respekt för att ha tagit sig dit de är idag. De förtjänar med råge den ingångslön på cirka 31 000 kronor som du kan räkna med att de får idag. Kanske borde de till och med ha mer, och definitivt ha en högre och snabbare löneökning. I alla fall borde Fredrik Ljung få mer i lön. 

Fler nyheter