Fönstren är husets ögon

25 januari 2020
Lily Hansen
Fönstren är husets ögon

Tittar man på ett hus känns det som det tittar tillbaks, med sina fönster. Som om fönstren gav huset dess personlighet. För att ett hus ska ge ett hemtrevligt intryck är det viktigt att stilen på fönstren matchar husets arkitektur. Förutom att ge ett hus sin karaktär fyller ett fönster flera funktioner utöver ljusinsläpp, som ventilation, ljudisolering och hålla ute kyla och ovälkomna gäster. Innan glaset uppfanns kallades gluggen i väggen för vindöga, ett ord som lever kvar än idag i t.ex. engelskans window.

 

Fönstrets livscykel – kortare än husets 

Ett hus kan stå i många hundra år medans fönstren behöver bytas ut med jämna mellanrum. I gamla tider gick mycket tid åt att ta hand om fönstren så de skulle hålla så länge som möjligt. De kittades om och målades med linoljefärg. Man hade innerfönster som åkte fram på vintern och tätades med ull och mossa, och sen förvarades på vinden på sommaren. Idag lägger vi det ansvaret på en betrodd tillverkare och använder all-round fönster som vi istället byter ut i sin helhet efter dess livslängd.

 

 

Hållbarheten är viktig när det är dags för fönsterbyte

Beroende på hur stort ett hus är kan det handla om en stor investering att byta ut fönster och därför är hållbarhet viktigt ur flera aspekter. Dels krävs bra råmaterial som är anpassat till sättet huset är byggt på. Men idag finns en annan viktig aspekt av hållbarhet som måste tas med i beräkningen och det är den om framtida energibesparingar. Andra funderingar är att kombinera fönster och dörr, ett sätt att verkligen skapa en ny känsla på huset. För att försäkra sig om att det blir bästa möjliga investering för huset kan det vara idé att vända sig till en leverantör som SparFonster, som tillverkar måttbeställda fönster och dörrar i alla stilar, av högsta kvalitet och till riktigt bra priser.

Fler nyheter