Smeder som jobbar med byggnadssmide

09 november 2022
Staffan Ehrlin

editorial

Smeder som jobbar med byggnadssmide

När jag skulle renovera min lägenhet för ett par månader sedan och satt och gick igenom en offert från en entreprenör så reagerade jag på en av posterna där det stod ”Smed”. Jag frågade om just detta och varför det skulle behövas en smed för att renovera min lilla lägenhet. Smed för mig är någon som tillverkar svärd, sköldar, spjut och dylikt. Någon som jobbar med hammare och städ. En grov karl med sot i ansiktet och på armarna. En manlig man helt enkelt.

Men jag fick veta att en smed är en person som bygger metallsaker som räcken, grindar och andra detaljer som kan ingå i ett byggprojekt. De jobbar inte i en sådan miljö som jag förknippar med smeder.

byggnadssmide

En modernisering av yrket

En byggarsmedja är en liten ugn som används för att värma upp metaller innan de formas. Den drivs vanligen med elektricitet eller naturgas. Metallarbetaren (eller smeden som de också kallas) lägger metallen i smedjan och värmer den till hög temperatur. Detta gör metallen lättare att arbeta med. Det används i för sig fortfarande hammare och städ men det handlar mest om att skapa detaljer i metall som senare ska ingå i ett bygge. I mitt fall handlade om just att skapa ett räcke för balkongen och eftersom jag var ganska specifik i vad jag ville ha, så funkade det inte att köpa färdigt utan det var tvunget att göra ”custom made” så att säga. utifrån mina egna ritningar.

Så där har du det. En smed är en person som arbetar med metall, vanligtvis i en byggnadsmiljö. De använder en smedja för att värma upp metallen innan de börjar arbeta med den. Det gav i alla fall mig en viss insikt i yrket och jag ser inte smeder på samma sätt längre.

Fler nyheter