Vad innehåller en bra hamburgare?

22 januari 2023
Staffan Ehrlin

editorial

Vad innehåller en hamburgare?

Är du nyfiken på hur mycket kött ochh kryddor som krävs för att göra världens största hamburgare? Det får du reda på snart nog – men låt mig ge dig en ledtråd: den är enorm! Föreställ dig en överdimensionerad patty som glittrar av fett, flankerad av två bullar som ser ut som tallrikar, staplade med sallad, ost, tomater, gurka, ketchup – allt du kan tänka dig! Lägg nu till tusentals hungriga ögon som tittar på varje tugga i denna gigantiska hamburgare. Om det inte får din mun att vattnas för mer information om vad som krävs för att göra världens största hamburgare så vet jag inte vad som kommer att göra det!

Hamburgare

Här är vad du behöver veta. För det första krävs det mycket köttfärs. Beroende på storleken på hamburgarplattan behövs det 4-9 kg för en jätteburgare! För att se till att köttbiten håller ihop och inte smulas sönder måste den kryddas med en en rejäl dos salt och peppar och andra kryddor som du själv väljer. När köttbiten är klar för grillning behöver du en stor yta – till exempel en grill eller en grillplatta av kommersiell kvalitet – för att tillaga den. Beroende på hur tjock köttbiten är kan det ta mellan 10 minuter och en timme att få den där goda köttbiten precis rätt!

Sätt ihop den!

När köttbiten är klar är det dags att sätta ihop hamburgaren. Du behöver en rejäl bulle (eller två!) för att rymma hela burgaren. Toppa köttbullen med alla dina favoritgrönsaker och kryddor. Om du känner dig extra fin kan du toppa den med lite krispigt bacon eller dekadent smält ost! Och glöm inte kryddorna – ketchup, senap, majonnäs och vad du vill lägga på din hamburgare.

Om du inte inte är sugen på att göra din egen och är sugen på hamburgare i Östermalm, är Östermalmgrillen ett hett tips.

Fler nyheter