Vanliga myter om migrän: Avskräckta myter om migrän

05 oktober 2022
Helen Johansson

editorial

Att få omgivningen att förstå

Att leva med migrän kan vara otroligt svårt. De drabbade måste inte bara hantera den smärta och det obehag som en migrän innebär, utan de måste också hantera missuppfattningar och bristande förståelse från familj, vänner och till och med sjukvårdspersonal. I det här blogginlägget kommer vi att avliva några av de vanligaste myterna om migrän.

image

Inget könsbestämt tillstånd

Myt nr 1: Migrän är inte ”riktig” huvudvärk
Detta är kanske den mest frustrerande myten för migränpatienter. Bara för att migrän inte kan ses på en magnetröntgen eller datortomografi betyder det inte att det inte är riktig huvudvärk. Migrän är faktiskt ett mycket verkligt neurologiskt tillstånd som orsakar svår huvudvärk och en mängd andra symtom som illamående, ljuskänslighet och yrsel. Om du lider av migrän ska du veta att du inte är ensam – migrän drabbar cirka 12 % av befolkningen

Myt nr 2: Migrän är bara ”dålig huvudvärk”
Den här är likadan som myt nr 1. Bara för att migrän inte kan ses på en magnetröntgen eller datortomografi betyder det inte att det inte är riktig huvudvärk. Migrän är faktiskt ett mycket verkligt neurologiskt tillstånd som orsakar svår huvudvärk och en mängd andra symptom som illamående, ljuskänslighet och yrsel. Om du lider av migrän ska du veta att du inte är ensam – migrän drabbar cirka 12 % av befolkningen

Myt nr 3: Endast kvinnor lider av migrän
Detta är en annan myt som helt enkelt inte är sann. Även om det är sant att tre gånger så många kvinnor lider av migrän som män, kan män få och får migrän. Migrän drabbar faktiskt cirka 12 % av befolkningen oavsett könsidentitet. Om du är en man som lider av migrän ska du veta att du inte är ensam – och låt ingen säga något annat till dig.

Tänk efter två gånger innan du tror på någon av dessa vanliga myter om migrän! Om du lever med detta försvagande tillstånd ska du veta att du inte är ensam – och att det finns hjälp att få om du behöver det. Sök upp en kvalificerad huvudvärksspecialist för att börja hitta lindring idag. Kika gärna in hos https://www.medelixirclinic.se/ för mer information! Tack för att du läste!

Fler nyheter