Åkbar backe med pistmaskin

21 september 2020
william eriksson

En pist är en nedfart som används till utförsåkning med skidor. Det har gjort att man inom området kan säga att en backe är nypistad och att en nedfart är en pist. Ordet pist kommer egentligen från maskinen som gör att nedfarterna blir åkbara med skidor. Och det är dessa pistmaskiner som man på en skidort kan se fara upp och ned för backarna såväl under dagtid som sent in på nätterna. 

En pistmaskin är ett tungt fordon med låg tyngdvikt som har larvfötter, snöspridare och snöjämnare, fast det i tekniskt tal förstås har lite andra benämningar. Med pistmaskin får man en nedfart som trycks till och får en jämn yta, som är säker och trevlig att åka skidor på.

 

Först ut i backen

En del är nästan maniska på att vara först ut i backen. Det finns flera olika anledningar till att man kan se det som något mycket speciellt. Eftersom många tar det lite lugnt på morgonen kan man få nöjet att vara helt själv nedför backarna. Eller åtminstone en av mycket få.

Man kan få ut mesta möjliga av skiddagen med så många timmar som möjligt till åkning. Men man får också glädjen av att åka i backar där underlaget är bästa möjliga. Underlaget är jämnt och inte sönderkört av andra åkare, vilket innebär att det inte finns några vallar och så minimalt med gropar eller isfläckar som möjligt.

 

 

Arbeta under säsong

Även om de flesta som arbetar med pistmaskiner finns kvar i området under sommarhalvåret för att arbeta med annat, så är det också många som bara jobbar en säsong. Det innebär att man kan komma från andra delar av landet och under skidsäsongen arbeta och njuta av skidåkning. Om tillfälle ges så brukar det vara populärt att köra pistmaskin. Då kan man åka skidor på dagtid och arbeta kvällstid.  

Fler nyheter