Är ett innertak och ett undertak samma sak?

13 september 2021
jonas olsson

Det är många som har uppfattningen att det är samma slags tak det är tal om. Det är få som vet skillnaden mellan ett innertak och ett undertak. Vad är då ett innertak? Innertak finns i alla bostäder och kontor och är det tak av gips eller puts som du ser när du tittar upp i ett rum. Med ett innertak döljer man exempelvis bjälklaget och installationer. 

Sedan har vi då undertak som är ett helt annat tak. Undertak är en nedsänkt del som byggs till efter att en byggnad, inklusive innertak, har färdigställts. Paneltak eller kassettak är de vanligaste typerna av undertak. Nu kanske det är lite enklare för dig att förstå skillnaden på de två taken.

 

 

Vad är syftet med ett innertak?

Syftet med innertak är bland annat att skapa underlag för målning. Takskivor och paneler av många olika slag används för innertak. Några exempel är spånskivor, fiberskivor och panelbrädor. Innertaket sitter direkt under takstolarna, och innan taket monteras ska taket isoleras från fukt och värme.

Hur ser ett undertak ut? Taket kan se ut på många olika sätt beroende på smak och stil. Det finns många olika varianter av innertak och vill du få en varm och ombonad känsla är en träpanel ett väldigt bra alternativ. Du kan måla innertaket i den kulör du önskar så att taket passar ihop med inredningen i rummet. Gipsskivor isolerar bra och är även fördelaktiga vad gäller brandskydd.

Fördelar med undertak

Ett undertak underlättar för ljudsystem, ventilation, belysning med mera. Ett undertak monteras ofta genom att skruvas i väggen eller hängas upp med hjälp av pendlar. Undertak är brandsäkra och kan dölja ojämn yta samt installationer. Med akustikundertak kan man skapa en behaglig arbetsmiljö för alla som jobbar i både kontor och industrier. Akustikundertak är både snygga och lätta att underhålla.

Fler nyheter