En Luft/Luft värmepump är billig i drift

20 maj 2022
william eriksson

editorial

En Luft/Luft värmepump är betydligt billigare i drift än el-element. Värmer man fastigheten eller fritidshuset med direktverkande el kan man kraftigt sänka sin elräkning genom att byta till en Luft/Luft värmepump. Den går dessutom att använda för att kyla ner inomhustemperaturen under heta sommardagar. Fast då gäller det att komma ihåg att det går åt betydligt mer el för att kyla än för att värma. 

En Luft/Luft värmepump har en inomhusdel och en utomhusdel. För att Luft/Luft värmepumpen ska fungera optimalt måste utomhusdelen placeras på rätt ställe. Enklast är om man har en mer öppen planlösning. Men har man inte det får man se till att placera Luft/Luft värmepumpen så att den enkelt kan blåsa värmen genom rummets dörröppning. Ett företag specialiserade på Luft/Luft värmepumpar brukar kunna hjälpa till med montering och se till att Luft/Luft värmepumpen placeras där den är mest effektiv.

 

Luft/Luft värmepump

 

Välj en Luft/Luft värmepump anpassad för nordiskt klimat

Ska man köpa en Luft/Luft värmepump gäller det att välja en med rätt kapacitet så att den klarar att värma och kyla rummen. Bäst är att satsa på en Luft/Luft värmepump av ett mer välkänt märke och som är anpassad efter nordiskt klimat. Då får man en värmepump som håller i många år och som levererar vad den lovar. Det finns företag som är specialiserade på Luft/Luft värmepumpar och som kan hjälpa till att hitta den värmepump som bäst gör jobbet.

De ser också till att Luft/Luft värmepumpen installeras korrekt och kan även hjälpa till med underhåll och service. Då priser, märken och garanti kan variera mellan olika företag kan det löna sig att ta in kostnadsförslag från mer än ett företag innan man bestämmer sig. Som privatperson kan man också använda sig av rotavdraget på arbetskostnaden för installationen.

Fler nyheter