Få koll på attefallshus regler innan bygget börjar

30 juni 2020
Cecilia Olsson

Som husägare har man oftast många utrymmen att röra sig på och förvara sina saker, men ibland kan det uppstå ett behov av mer utrymme eller en komplementbyggnad av något slag. Man kanske vill ha ett poolhus eller gästhus där besökare kan övernatta ostört, eller varför inte ett båthus, en härlig bastu med realax eller ett extra förråd.

Har man en tomt som erbjuder ytan så kan ett attefallshus verkligen vara det som sätter pricken över i:et på drömhemmet. Idag kan man hitta oändligt många modeller på attefallshus som kan uppfylla behovet av extra utrymme. Vad säg som ett hus i klassisk, modern eller New England stil? Det finns många alternativ för olika tycke och smak.

Vad gäller när det kommer till attefallshus?

Sedan år 2014 så är det tillåtet att bygga attefallshus utan bygglov på de allra flesta tomter. Det måste dock uppföras i bostadshusets omedelbara närhet och får inte byggas högre än 4 meter.  

Till skillnad från friggeboden, som är tillåten att uppföras utan bygglov som en komplementbyggnad på max 15 kvadratmeter, så får attefallshuset inredas som en självständig bostad vilken kan användas både som fritidsbostad och permanentbostad. Då kallas det ett komplementbostadshus istället för komplementbyggnad. Man får såklart även använda attefallshuset som till exempel ett uthus, garage, förråd eller trädgårdsväxthus, då räknas det precis som friggeboden som en komplementbyggnad.

Håll koll på reglerna innan byggstart

Det finns lite olika regler som gäller när man ska bygga ett attefallshus, man måste till exempel göra en anmälan till byggnadsnämnden för att få ett startbesked innan man kan börja bygga, där måste man bland annat ange vad byggnaden är avsedd att användas till. Det finns även vissa områden som kan ha striktare regler när det kommer till att uppföra byggnader på tomten, därför är det viktigt att hålla koll på vad det finns för restriktioner innan man sätter igång med byggnationen, på https://hus-bloggaren.se/dessa-regler-galler-om-man-vill-bygga-ett-attefallshus/ kan man läsa mer om attefallshus regler.

Fler nyheter