Fågel – ett fantastiskt husdjur

Fåglar är fantastiska djur. De kommer i alla möjliga former, färger och storlekar med mängder av olika egenskaper och personligheter. En del kan prata eller sjunga, andra kan dansa och ge lustiga ljud ifrån sig och en del är smarta och kan hitta på alla möjliga tokigheter. Vissa arter är dessutom perfekta att ha som husdjur. Bland dessa förekommer till exempel ofta kanariefåglar, papegojor, undulater, nymfkakaduor och flera andra. Men trots att burfåglar är relativt lättskötta så finns det en del saker som du, som funderar på att skaffa fågel, bör att hålla reda på för att den ska må så bra som möjligt.

 

Tänk noga igenom ditt val

Innan du skaffar fågel är det viktigt att läsa på ordentligt om olika arter och hur man sköter dem. Vad de flesta inte vet är att många fågelarter kan leva så länge som upp till 50 år. Det kan därför vara bra att veta vad du ger dig in på innan du skriver upp dig på något som varar fram tills pensionen. När det kommer till stimulans och uppassning kräver olika fåglar olika skötsel och i olika mängd. En del är väldigt sällskapliga och gillar att leka, träna och kela med människor medan andra föredrar att bara hålla sig till andra fåglar och inte kan tränas alls. Hur mycket tid de kräver kan även det variera från en art till en annan.

 

 

Maten är viktig

Olika burfåglar behöver olika fågelfoder och i olika mängd. Alla fåglar kräver någon form av basfoder såsom pellets eller frön (eller båda delarna). Utöver det mår de allra flesta fåglar även bra av mat i form av frukt och grönsaker, då gärna ekologiska. Vissa fåglar kan även behöva vitamintillskott och kalksten utöver den vanliga kosten. Allt detta är viktigt att ta reda på innan du bestämmer dig för att bli fågelägare.