Har bilen stannat?

Det är aldrig kul när det händer. Det är inte alltid så lätt att veta vad som är felet. Kanske är det bensinen som tagit slut eller kanske är det så att det är batteriet (exempelvis bilbatteri 100ah) på bilen som tagit slut.

 

Vad gör man direkt när det händer?

Det är lätt att gå i panik när bilen helt plötsligt stannar. Det är speciellt tillfället om man råkat stanna på ett mindre lämpligt ställe, i värsta fall mitt i ett kryss! Det första man gör är att ringa en bärgningsbil för att flytta bilen om det visar sig att den stannat på ett olämpligt ställe. Det är såklart också viktigt att se om försäkringen täcker eller inte. I vissa fall kan ett par startkablar avhjälpa situationen. Om det är nära hemmet kanske du kan få en granne att hjälpa till med att starta bilen.

batteri

Preventivt

Det kan ofta vara en bra idé att se till att inte försöka köra slut på batteriet allt för snabbt. Ofta är det bättre att köra få långa sträckor än många korta. Det gör att batteriet håller i längre tid. Om det är så att du har fått bensinstopp, ja så handlar det bara om att hålla koll på bensinmätaren.

 

Det är dessutom en bra idé att ta din bil till mekanikern regelbundet och sköta om den väl, dvs att rostbehandla den, byta ut tandrem och alla delar som regelmässigt behöver bytas ut. Om du har ett garage är det viktigt att du kör in bilen i detta så att du kan vara säker på att vädret inte sliter onödigt mycket på den. Kyla är aldrig speciellt bra för en bil. Om du inte har en garage är det alltid en bra idé att använda en motorvärmare om vintern. Det förlänger levnadstiden på bilen.

Comments are closed.