Har din lokala jurist i Göteborg ett samvete?

23 juni 2021
patrick pettersson

Det är inte sällan som man kan undra hur vissa försvarsadvokater sover på nätterna. Enligt svensk lagstiftning har alla som misstänks eller åtalas för ett brott rätt till en advokat som kan föra ens talan och försvara en i rätten mot åklagarens anklagelser. Det är så det ska vara. Men det innebär också att även de hemskaste brottslingarna som misstänks för de mest fasansfulla gärningarna ska försvaras. Även när bevisningen är stark. 

Ta bara en sådan som Anders Behring Breivik som sköt ihjäl 77 personer på den norska ön Utöya. De flesta av dem var barn eller ungdomar. Även innan rättegången började var det inget snack om att han var skyldig. 

Ändå ska det sitta en advokat vid hans sida och försöka förmildra omständigheterna till den grad att den åtalade kommer undan med en så lindrig påföljd som möjligt. Det är inte utan vidare som frågan väcks. Kan advokater egentligen ha ett samvete? 

 

 

Går inte att kompromissa

Nu är det som tur är sällan det är rättegångar av den typ av brott som Breivik begick. Det är dessutom sällan en genomsnittlig Jurist i Göteborg till exempel får ta sig an sådana fall här i Sverige. Mycket av uppdragen handlar snarare om att reda ut avtalsbrott, vårdnadstvister, omhändertagande av barn eller tvångsbehandling. Men de här fruktansvärda brotten förekommer även i Sverige.

Det går såklart inte att kompromissa med lagen. Varenda åtalad har rätt till ett försvar och därmed också en advokat som är den som är ansvarig för att göra försvaret rättvisa. Det måste vara så.

För det kan ju faktiskt också vara tvärtom. Att en oskyldig människa sitter framför domaren och åklagaren med tung bevisning och väldigt lite hopp. I sådana stunder är advokaten det enda hoppet för att inte skicka en oskyldig människa i fängelse. Det finns alltså inget utrymme för godtyckliga kompromisser.

Fler nyheter