Kamerastativ och andra nyttiga tricks som ökar kvaliteten på ditt filmade material

14 december 2020
Mikael Barani

Det är lättare än någonsin att komma igång med sina intressen och hobbies. Utbudet av prylar som får jobbet gjort har ökat explosionsartat under det senaste decenniet och numera räcker det med att ha en mobiltelefon så kan du göra filmer, spela in musik och så mycket mer.

Enkla tips som höger kvaliteten  

Det finns förstås några saker som kan vara bra att hålla reda på innan man sätter igång och till exempel fotograferar eller filmar med mobilen.
Ett par enkla och vanliga misstag som lätt går att undvika och avsevärt höjer kvaliteten på materialet.

1. Skaffa ett kamerastativ om du ska filma.

Speciellt om du ska göra det på en och samma plats.
Det finns nämligen få saker som är lika uttröttande som att titta på ett klipp där bilden guppar upp och ned. Man blir lätt åksjuk och trött i huvudet av det hela.

Samma tips gäller förstås om man ska fotografera, i varje fall i mörka miljöer. När omständigheterna är allt annat än ljusa måste kamerans slutare vara öppen längre för att få in tillräckligt med ljus. Det innebär att den kommer att registrera även små rörelser vilka förstör bildens skärpa.
Ett litet stativ är perfekt i dessa sammanhang.

2. Det har redan blivit nämt men:

Stå stilla med kameran. Även om det kan kännas naturligt för dig att röra din kropp i en miljö blir det lätt rörigt när du går omkring med en kamera. 
Gör istället klipp där du har flyttat dig och sedan står stilla igen.

3. Köp en mikrofon.

Behöver du bara fånga upp miljöljud så räcker det med en variant som fästs direkt på telefonen.
Ska du intervjua folk – skaffa en liten så kallad mygga. Fäst den sedan i ena änden på en penna så har du ett billigt mikrofonstativ. Det gör det enklare att prata med folk då du växelvis kan rikta mikrofonen mot dig själv och personen som du intervjuar.

Fler nyheter