Lasersvetsning för produkter med precision

25 mars 2022
patrick pettersson

editorial

Små produkter, som elektroniska komponenter i en dator, batterier i en hörapparat och liknande, skulle inte kunna tillverkas utan lasersvetsning. Vanlig traditionell svetsning skulle smälta ihop hela materialet och det skulle inte bli något vettigt av det.

Lasersvetsning kallas också mikrosvetsning, och fördelen med metoden är att bara själva svetsningsstället blir varmt. Det blir knappt någon svetsfog heller, för materialet rinner ner direkt och stelnar, så efterbearbetningen blir minimal. Kanske tänker folk inte på hur det kan gå till att tillverka små saker med så hög precision som det finns i elektronisk utrustning i miniformat.

Konsulter kan hjälpa dig

Metoden har funnits i ungefär fyrtio år, men den har utvecklats och förfinats under årens lopp. De som var med och uppfann lasersvetsningen hade det tufft i början, men de gav aldrig upp. Det är dessa banbrytande pionjärer som nu är konsulter, för de fortsatte med sitt jobb tills det lyckades.

Motordelar, flygplansdetaljer och mycket mer tillverkas med lasersvetsning. När du ska ha en liten produkt tillverkad, kan du anlita någon som hjälper dig med att få fram den. Du kan lära dig tekniken eller lämna uppdraget till någon som vill utföra det åt dig.

 

Lasersvetsning

 

Tekniskt avancerad utrustning

Ibland kan man fråga sig hur det är möjligt att det ryms så mycket tekniska finesser i en liten klocka eller en liten knapp. Det som förr var stort och otympligt får man nu plats med på en mycket liten yta. Speciellt den känsliga, tekniska utrustningen, är tacksam att tillverka med hjälp av lasersvetsning.

Numera kan man också svetsa i nya material, som inte fungerar vid traditionell svetsning. Titan är ett sådant ämne, och det finns många fler. Det går att framställa tekniskt avancerad utrustning som får plats på ett minimalt utrymme, och det är tack vare uppfinningen med lasersvetsning som det alls är möjligt att göra det.

Fler nyheter