Sockervaddsmaskin: Barnens dröm

10 januari 2022
Lily Hansen

editorial

Det fluffiga sockret lockar barnen till sig som en magnet. De tittar på fluffet med tindrande ögon och rycker mamma i rockärmen. “Jag vill också ha!”, säger de och pekar på någon annan unges sockerbomb. Sockervaddet började som ett vitt fluff. Nu finns även rosa, blå och gröna fluff, antingen i en liten bruk eller lindade på den klassiska konen. 

Cirkusar och tivolin har oftast minst en sockervaddsmaskin på plats. Det varma fluffet är något alldeles speciellt och nostalgiskt. Det smälter på fingrarna och skapar ett sockerkladd som smakar utsökt, samtidigt som det är lite av en förälders mardröm när barnen är uppklädda och fina.

Gör ditt eget spunnet socker hemma

Att kunna äta sockervadd under mer kontrollerade former vore kanske en bättre idé. Med närheten till ett badrum för att tvätta händerna och möjligheten att själv bestämma storleken på sockerbomben, kan det bli roligare för både barnen och föräldrarna. Dessutom är det den bästa attraktionen på ett party.

Bli den bästa föräldern på barnkalaset genom att ta med en sockervaddsmaskin. Eller varför inte bjuda hem klasskompisarna till ett barnkalas i er egen trädgård, med tivolitema. Måla ansiktsmålningar, dela ut clownnäsor, ha ballonger i varje hörn och såklart det allra bästa: spunnet socker och popcorn. 

 

image

 

Sockervaddsmaskin: billig underhållning

Sockervadd är bara socker, och eventuellt färgämne om man vill ha en rolig färg på det spunna sockret. När du redan har sockervaddsmaskinen är det alltså ganska billigt att framställa. Sockervaddsmaskinen är inte heller den särskilt dyr. Den kan du få tag på för några ynka hundralappar. 

Du häller sockret i skålen i mitten på sockervaddsmaskinen, där det sedan värms upp. När det sedan kommer i kontakt med luften igen i den snurrande delen av maskinen så kyls det ner och det bildas sockerkristaller som du sedan fångar upp till ett välbekant sockerfluff. 

Fler nyheter