Ta bort meningslösa stubbar

08 oktober 2020
Lily Hansen

Vad ska man med en stubbe till egentligen? En stubbe är en rest från ett träd. Ett träd däremot kan absolut fylla en funktion, eller flera. Ett träd är vackert och ståtligt, löven i kronan susar som musik i vinden. Ett träd skänker skugga under svettiga sommardagar och är som ett paraply när himlen öppnar sig och regnet öser ner.

Men en stubbe? Nej, det är bara en sorglig rest från det en gång så ståtliga trädet. En stubbe kan inte svalka dig i sommarhettan. En stubbe kan inte skydda dig från regndropparna. En stubbe bör man ta bort helt enkelt.

 

Fräs bort stubben

Vid första tanken kan det verka svårt att ta bort stubbar, men det går faktiskt enkelt att göra med hjälp av stubbfräsning. Det sker med en särskild slags maskin som liksom fräser bort hela stubben. Med maskinens hjälp och ihärdighet minskar stubbens höjd bit för bit. Tillslut är den jämnad med marken.

Fast slutar man arbetet här, kommer ju inget att kunna växa just precis där stubben ligger längs med markytan. Nej, man måste låta maskinen arbeta ett tag till. Några decimeter under markytan brukar bli bra. Kvar finns där sedan ett hål och det kan man enkelt fylla igen med jord. Sedan kan man låta gräset gro eller plantera någonting annat där.

 

 

Organiskt material som rest

Man kan även fylla igen det där hålet med resterna av själva stubben. När maskinen arbetar och fräser bort stubben kommer det bildas massor av flis och spån. Fliset är ju själva stubben som har sönderdelats. Detta flis är ett organiskt material och det går alldeles utmärkt att bara låta det ligga kvar i hålet, istället för jord. Man kan även kasta det på komposten.

Varför inte plantera ett nytt träd på stubbens forna plats? Ett träd som växer – vackert och ståtligt.

Fler nyheter