Vårda dina kashmir-accessoarer

Kashmir är ett ytterst exklusivt material som tillverkas av hår från kashmirgeten. I synnerhet produceras kashmir i länder som Kina, Afghanistan, Mongoliet, Tibet och även Nya Zeeland, Iran och Australien står för en del. En get ger ca 100-160 gram kashmir om året. Varje vår fäller getterna hår och då samlas det in genom att man borstar dem eller samlar upp det som har hamnat på marken. Håret som samlats in sorteras sedan för hand och grova hårstrån sorteras bort. Det är mycket jobb med att tillverka produkter i kashmir, vilket har lett till de lite dyrare priserna. I gengäld så får man en exklusiv produkt med lång hållbarhet.

För att dina kashmir-kläder ska hålla så länge som möjligt behöver du sköta om dem på rätt sätt. Följ skötselråden noga så kommer de att hålla i många år framöver! En scarf eller halsduk behöver som tur är inte tvättas särskilt ofta, men det händer ändå att man kan behöva rengöra den. Många tror att kashmir måste kemtvättas, men det stämmer faktiskt inte. En halsduk från oss på PashminaWear rekommenderar vi att du tvättar för hand med tvättmedel som är anpassat för ull. Låt tvättmedlet lösas upp helt och hållet innan du börjar tvätta plagget, och var noga med att använda ljummet vatten. Tänk också på att inte vrida ur plagget utan lägg det på till exempel en handduk för att låta den torka upp. Häng inte upp ditt plagg på tork eftersom tyngden av vattnet riskerar att tänja ut det.

När din halsduk eller scarf har torkat mår den bäst av att bli hopvikt och inte upphängd. Se också till att den torkat upp helt och hållet innan du viker ihop den. Om du har tänkt förvara den i garderoben kan du med fördel stoppa den i en klädpåse som skyddar den från damm och annan ohyra.